Recept na kuřecí játra NANDOS ala Piri-Piri

Než si společně představíme recept na výborné portugalské jídlo NANDOS, na směsi Piri-
Piri, řekneme si pár slov o tradiční portugalské kuchyni, jež od pradávna vychází ze stravy rolníků a
rybářů, jejímž účelem bylo zejména levně se nasytit. Proto portugalská kuchyně vždy obsahuje
hodně masa a ryb, brambor a rýže. Porce v restauracích bývají velké a není vůbec neobvyklé
objednat si poloviční porci, která může i dospělému člověku bez problémů stačit.

Zároveň, a to málokdo ví, je dnešní portugalská kuchyně hojně obohacena vlivy bývalých
portugalských zámořských kolonií, což se projevuje hlavně v šíři používaného koření (pálivé chilli
papričky, nejznámější piri-piri alias portugalská viagra, skořice, vanilka, šafrán…), dále vlivy ze
sousedního Španělska i severní Afriky (např. velmi sladké zákusky jsou dědictvím Arabů).

Jednou ze základních surovin portugalských pokrmů je podobně jako jinde ve Středomoří olivový
olej. Hodně se používá česnek, olivy, kapary a také bylinky jako koriandr a petrželka.

Sýry se zde dělají většinou z ovčího a kozího mléka. Nejznámější a nejdražší je ovčí sýr Serra, který
pochází z regionu Serra da Estrella.

Portugalci jsou v rámci Evropské unie na prvním místě v konzumaci ryb a mořských plodů na hlavu.
Nejoblíbenější rybou je treska. Hned na druhém místě ve spotřebě je vepřové maso, z
něhož se dělá velké množství nejrůznějších klobás. Vedle tresky a vepřového se konzumuje hodně
drůbežího masa, např. kuřata, kachny, ale nikoliv husy – ty jsou zde považovány za okrasné ptáky
podobně jako u nás labutě! Zkonzumuje se také dost křepelek a oblíbený je i králík.

Běžnou přílohou jsou vařené brambory ale především jsou Portugalci v Evropě na 1. místě
ve spotřebě rýže, kterou před mnoha staletími přivezli mořeplavci z Orientu.

Po chutném obědě je čas na nějaký zákusek. Dezert je součástí každého vydatného oběda,
stejně jako šálek dobré, silné kávy, kterou zde pije skoro každý.

Typický je pro tuto zemi Pastel de nata, což je smetanový krém v křehkém košíčku nebo
Tarte de natas, což je podobný krém v podobě dortu.

Ingredience:
(na 1 porci)
0,3 ks cibule (velká)
0,5 stroužku česnek
0,3 špetky kmín
0,5 lžičky olivový olej
125 g kuřecí játra
0,3 lžičky sůl
0,3 listu bobkový list
0,5 lžičky sladká paprika
0,5 lžičky máslo
1 lžíce bílé víno BONTEMPO
koření: Piri-Piri

Postup přípravy:
 Játra nakrájíme na nudličky a opláchneme. Na větší pánvi (Wok) rozpálíme olej a máslo.
 Na pánev přidáme játra, koření a smažíme do hněda. Přidáme cibuli, česnek a cca 5 min.
vaříme.
 Přidáme bobkový list, víno a na mírném ohni ještě 5–8 min. povaříme.
 Na konec přidáme chilli omáčku (nejlépe medium ostrá s česnekem).
 Kuřecí játra Nandos podáváme nejlépe se smaženými bramborovými hranolky.